Hamileliğin 9. Haftası – 9 Haftalık Gebelik
Gebeliğin 9. Haftasında, ilk trimesterin son ayına girmiş bulunuyorsunuz. Hamileliğin 12. Haftasıyla, yani ikinci trimesterin başlamasıyla inişe geçecek olan gebelik hormonları bu hafta hızla artmaya devam ediyor. Böylece erken gebelik belirtilerini en yoğun olarak hissedeceğiniz haftalardan birinde bulunmuş oluyorsunuz. Mide bulantısı ve diğer fiziksel şikayetlerinizde artışın yanında, duygusal olarak da gelgitler yaşamanız çok olası. Doğrusunu söylemek gerekirse evet, bu hafta zorlu bir hafta olacak. Ancak unutmayın, zorlu dönemi atlatıp çoğu anne adayının güzel hisler ve haberlerle heyecanlandığı ikinci trimestere geçmenize sadece birkaç hafta kaldı. O zamana kadar sabredin, kendinize ve hormonlarınıza karşı anlayışlı olun. Bebeğinizin nasıl da hızla büyüyüp geliştiğini öğrenmek size bu konuda yardımcı olacaktır.
9. Gebelik Haftasında Bebeğin Gelişimi
Gebeliğin 9. Haftasında bebeğiniz orta boy bir çilek kadardır. Bebeğin başı çok büyüktür, neredeyse vücudunun yarısını oluşturur. Kalp neredeyse tamamen gelişmiştir, kalp kapakçıkları oluşmaktadır.. Beyin ve kaslar arasındaki bağlantı oluştuğu için bebeğin hareketlerinde artış olacaktır. Ancak hala hissedebileceğiniz kadar belirgin bir hareketlenme söz konusu değildir. Ultrason aracılığıyla bu hareketler görülebilir. Kol, bacak ve parmaklar uzamaya devam eder. El ve ayaklar, vücudunun orta kısmına doğru kıvrılmış haldedir. Tırnaklar, saç folikülleri, kulak memeleri ve göğüs uçları bile oluşmuştur. Yani şu an, normal bir insanda bulunan tüm organlar ilkel halde de olsa bebeğinizde bulunmaktadır. 9 haftalık gebelikte bebeğinizin artık bir kuyruğu yok ve o gittikçe daha çok insana benziyor. Tat alma duyusu da gelişmeye başlamıştır. Gebeliğin 9. Haftasında bebeğin cinsiyeti henüz anlaşılamaz ancak daha sonra oluşacak cinsel organlar yerlerini almıştır bile.
9 Haftalık Gebelikte Anne Adayı Neler Yaşar?
9. gebelik haftasında anne adayı hala hamile görünmeyebilir, ancak kesinlikle belli semptomları hissediyordur. Bebeğinizin gelişmesiyle büyüyen rahim, belinizin şimdiden hafifçe kalınlaşmasına neden olmuş olabilir. 9 haftalık hamile karnınıza dokunduğunuzda, alt karın bölgenizin hafifçe sertleşmiş olduğunu görebilirsiniz, çünkü rahim dışarıya doğru genişlemiştir. Bu hafta vajinal ultrason muayenesiyle bebeğin kalp atışları ve gelişimi izlenebilir. Merak etmeyin, vajinal ultrasonun bebeğinize veya size bilinen hiçbir zararı yoktur. Muayeneyle aynı zamanda gebeliğin rahimde mi yoksa rahim dışında mı geliştiği (dış gebelik) anlaşılır.
Gebelik kan şekeri ve kan basıncınızı düşürmüştür, buna karşılık metabolizmanız hızlanmış, kan ve hormon seviyeleriniz artmıştır. Şu an çok ama çok yorgun hissediyor olmanız normaldir. Hamileliğin 9. Haftasında daha önce var olan mide bulantısı, halsizlik, sık idrara çıkma, akıntı, mide yanması, şişkinlik ve gaz şikayetlerinizde artış yaşamanız öngörülüyor. İşte bu hafta sizi bekleyenler:
Bulantı & Kusma
Evet yine bulantı ve kusmadan bahsediyoruz, çünkü çok şanslı değilseniz bulantı hamileliğinizin 9. haftasında olanca şiddetiyle yakanızı bırakmıyordur. Üzülmeyin, bulantı ne kadar yoğun olursa olsun çok büyük olasılıkla korkulacak hiçbir şey yok, sadece kendinizi daha iyi hissetmenin yollarını bulmanız gerekiyor. Özellikle midenizi bulandıran şeyler konusunda kendinizi zorlamayın. Bulantıya sebep olan şey çok sağlıklı ve normalde ihtiyaç duyacağınız bir yiyecek olabilir, siz yine de ondan şu zor zamanınızda uzak durabilirsiniz. Şu sıra yediklerinizi kusuyor da olabilirsiniz, bu da normal. Bu durumda dehidrasyon tehlikesine karşı bol su tükettiğinizden emin olun.
Kilo Alımı
Hamileliğin 9. haftasında kilo almış olmanız sadece normal değil, öneriliyor da. Şimdilik 1 veya 2 kilo almış olmak idealdir. Fakat pek çok anne adayı bu dönemde mide bulantısı ve iştahsızlık yüzünden kilo almıyor, ve hatta bazı durumlarda kilo vermiş olabiliyor. Eğer kilo kaybı ciddi boyutlarda, ani ve güçlüyse ve siz zaten çok zayıfsanız doktorunuza durumu bildirmeniz yerinde olacaktır. Ancak küçük ölçekli kilo kayıpları için endişelenmenize gerek yok, iştahınız açıldığında bunu telafi edebilirsiniz. Bebeğiniz o süre boyunca vücudunuzdaki rezervlerden yararlanacaktır.
Saç ve cilt
Her ne kadar çelişkili görünse de, cilt ve saçlarınızda şu iki durumdan birini yaşıyor olabilirsiniz: Gebelik öncesinden farklı olarak sağlıklı, güçlü ve ışıltılı görünebilir; ya da yağlı, sivilceli ve cansız olabilirler. Her iki durumda da korkulacak bir şey yok, yine hormonlarınız iş başında.
Cinsel istekte azalma
Çoğu kadın bu dönemde cinsel istekte azalma yaşadığını ifade eder. Mide bulantısı, baş ağrısı ve yorgunluk gibi şikayetler bu durumu tetikler. Ancak bazı kadınlar için bu durum tam tersi olarak da gerçekleşebiliyor.
Burun tıkanıklığı
Gebelikte vücuttaki mukus üretimi de hızlanabilir, burun tıkanıklığından muzdarip olabilirsiniz. Yanınızda mendil taşımanız akıllıca olabilir.
Baş ağrısı
Hamileliğin dokuzuncu haftasında en yüksek seviyelerde bulunan hormonlar baş ağrısına sebep olabilir. Uykusuz ve susuz kalmak bu şikayetinizi artırabilir. Ağrı kesicilere başvurmadan önce doktora danışmanızda fayda var.
Hamileliğin 9. Haftasında Anne Adaylarına Tavsiyeler
- Gebeliğin 9. Haftasında sağlıklı ve doğal beslenmeye özen göstermeniz önemlidir. Paketlenmiş, raf ömrü uzun ve katkı maddesi içeren gıdalardan ne kadar uzak durursanız o kadar iyi olacaktır. Bunun yanında yiyecek yelpazenizi geniş tutmaya özen gösterin, taze ve mevsiminde çeşit çeşit meyve ve sebze tüketmeye çalışın. Böylece ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri doğal yollardan karşılayabilirsiniz.
- Folik asit kullanımına başlamadıysanız bir an önce başlamanız şiddetle tavsiye edilir.
- Erken gebelik şikayetleriyle baş etmekte zorlanıyor olabilirsiniz ancak mümkün olduğunca doğal yollarla şikayetlerinizi azaltmaya çalışın. Ağrı kesiciler, mide asidi ve bulantı önleyiciler, antibiyotikler, antialerjik ilaçlar doktora danışılmadan asla kullanılmamalıdır. Doktorunuz şikayetlerinizin ciddiyetine göre bir kar zarar hesabı yapacak, gerekli gördüğünde bebeğiniz ve sizin için en az zararlı ilaçları önerecektir.
- Gebeliğin dokuzuncu haftasında, bu zorlu dönemde pek hareket etmek, egzersiz yapmak istemiyor olabilirsiniz, çok iyi anlıyoruz. Ancak siz yine de en azından yürüyüş yapmaya, ufak da olsa hareketli kalmaya çalışın.
- 9 haftalık gebelikte ağır yük kaldırmaktan, sizi zorlayacak, bebeğin rahimde tutunmasını zorlaştıracak ağır spor ve işlerden uzak durmaya çalışın.
- Alkol ve sigaradan tabi ki uzak durmalısınız.
- Vücut ısısını yükseltecek aktivitelerden uzak durmak önemli. Çok sıcak ve uzun süreli duş, sıcak küvet, hamam veya sauna gebeliğin 9. Haftasında özellikle kaçınmanız gerekenler arasında. Aynı zamanda yine vücut ısısını fazla yükseltecek ortamlardan ve fiziksel aktivitelerden de kaçınmak gerekir.
- Saç diplerine uygulanacak dip boyasından kaçınmanız, ufak da olsa içindeki kimyasal maddenin kana karışabilme ihtimali olduğu için önemlidir.
- Sol tarafınıza dönüp uyumak rahmin ana damarlar üzerindeki baskısını azaltır ve bebeğinize daha çok kan gitmesini sağlar.
- Her gün ılık duş almaya çalışın. Ilık duş ağrı, bulantı ve stres gibi şikayetlerinizde size yardımcı olacak, temiz ve yenilenmiş hissetmenizi sağlayacaktır.
- Pamuklu ve çok dar olmayan, hava geçiren giysiler tercih etmeniz akıllıca olacaktır.
- Mümkün olduğunca hareketli kalmaya özen gösterin. İyi nefes almayı öğrenin ve günlük olarak nefes egzersizleri yapmaya çalışın.
- Pek çok anne mide bulantılarına limon ve zencefilin iyi geldiğini ifade ediyor.
- Yatmadan önce protein değeri yüksek besinler tüketmeniz, sabaha daha az mide bulantısıyla uyanmanıza yardımcı olabilir. Yatağınızın yanında bulunduracağınız kraker, galeta, kurutulmuş meyve veya sert kabuklu meyveler de midenin boş kalmasından kaynaklanan mide bulantısını önlemeye yardımcı olacaktır.
9. Gebelik Haftasında Nasıl Beslenmelisiniz?
Gebeliğin dokuzuncu haftasında beslenme konusunda sorunlar ve endişeler yaşıyor olabilirsiniz. Kendinizi çok zorlamayın, görece iyi hissettiğiniz saatlerde besin değeri yüksek yiyecek ve içecekler tüketerek yiyemediğiniz zamanları telafi etmeye çalışın. Öğün aralarını kısa tutmaya, az az ve sık sık yemeye özen gösterin. Kızartmalardan uzak durmaya çalışın. Bunun yerine ızgara, haşlama ve fırınlama yoluyla yiyeceklerinizi pişirin. Ara öğün olarak süt veya yoğurt eşliğinde tüketilmesi yararlı bulunan meyveler, meyve tabakları tercih edin.
Bu hafta sizin için hafif mi hafif, besleyici mi besleyici kuru baklagiller içeren tarifler hazırladık. Aşağıdaki tarifler için nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek, börülce gibi baklagilleri ihtiyacınız olduğunda kullanmak üzere haşlayıp buzluğa atmanızı öneririz.
- Haşlanmış baklagilleri bol yeşillikli ve limonlu salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Sadece kıvırcık ve maydanoz olarak düşünmeyin; bu yeşillikleri dilediğinizce çeşitlendirebilirsiniz. Az sirkeli suda güzelce yıkanmış çiğ ıspanak, semizotu, taze nane, taze soğan, roka, kişniş, fesleğen, dereotu gibi seçenekleri de salatanızda gönlünüzce kullanın. Ayrıca iyi haşlanmış yumurta da salatanızı mükemmel bir besin deposu haline getirecektir.
- Az yağlı, az tuz ve az salçalı sebze yemeklerini, yine önceden haşlanmış baklagillerle birlikte pişirmeyi deneyebilirsiniz.
- Bir kase hafifçe sulandırılmış yoğurdun içine karıştıracağınız haşlanmış baklagillerden oluşan bir öğün hem çok hafif ve lezzetli, ve hem de çok besleyici olacaktır. Bu karışımın içine yine haşlanmış aşurelik buğday, makarna veya bulgur, ceviz ilave edilebilir, üzerineyse kıyılmış taze soğan ekleyebilirsiniz. Dilerseniz lezzetini artırmak için üzerine çok az tereyağında hafifçe kızdırılmış nane, veya salça sos ilave edebilirsiniz.
- Siz de mantı severlerdenseniz, etli veya etsiz mantınızı haşlanmış baklagillerle birlikte pişirebilirsiniz.