Gebelik

Yüksek Riskli Hamilelik Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey

Yüksek Riskli Hamilelik Ne Anlama Geliyor?

Hamileliklerin genelde, gebelik belirtilerini oluşturan olağan ve zararsız şikayetlerin dışında sorunsuz bir şekilde doğumla sonuçlanması beklenir. Ancak gebelik öncesinde var olan veya gebelikle birlikte ortaya çıkan bazı durumlarda anne adayları, doktorların yüksek riskli hamilelik olarak adlandırdığı zorlu süreci deneyimler. Anne veya bebeğin sağlığını tehlikeye atabilecek, gözetim altında tutulması gereken problemlerin varlığı, genel olarak riskli veya yüksek riskli gebelik olarak sınıflandırılır.

Yüksek risk grubundaki hamilelikler, tek bir sorunun varlığına işaret etmez, pek çok farklı değişken hamileliği yüksek riskli kategorisine taşıyabilir.

Şayet kronik bir hastalık için tedavi görüyorsanız, hamile kalmanın ek riskler taşıdığını uzun zamandan beri biliyor olabilirsiniz. Ya da hamilelik sırasında ilk kez gelişen bir sorun nedeniyle yüksek riskli bir hamileliğiniz olduğunu öğrenebilirsiniz. Her iki durumda da hamileliğin yüksek riskli olması, sizin ve bebeğinizin hamilelik, doğum ve doğumdan sonra sağlık sorunları yaşayabileceğiniz anlamına gelir. Bunlar çok küçük problemler olabilir, ancak bazı durumlarda yüksek risk faktörleri anne adayının ve bebeğinin yaşamı için doğrudan tehdit oluşturabilir. Bu nedenle yüksek riskli bir hamilelik, bir sağlık uzmanı tarafından yapılacak sık kontrollere ihtiyaç duyar.

Hamileliğinizin yüksek riskli olduğunu öğrenmek üzücü olabilir ve muhtemelen karışık duygular içinde olursunuz. Hamileliğinizden zevk almanız zorlaşabilir çünkü burada söz konusu olan bebeğinizin hayatıdır. Fakat riskli gebelik, sağlıklı bir bebeğe sahip olunamayacağı anlamına asla gelmez, umutsuzluğa kapılmayın.

Riskli gebeliğin olası sebepleri nelerdir?

Önceki hamileliğinizde sorun yaşamışsanız, örneğin; bebeğiniz erken doğduysa yüksek riskli sayılırsınız. Bu, yine aynı sorunları tekrar yaşayacağınız anlamına gelmez ancak doktorunuz hamileliğiniz ilerledikçe sizi daha yakından izlemeye devam edecektir. Bazı sağlık koşulları da hamileliğinizi yüksek riskli hale getirebilir. Kronik bir hastalığınız varsa hamile kalmadan önce bir doktora görünmenizde fayda var. Gebeliğinizi etkileyebilecek diğer risk faktörlerine göz atacak olursak:

  1. Kan hastalıkları: Eğer orak hücre hastalığı veya talasemi gibi bir kan bozukluğunuz varsa hamilelik, durumunuzu daha da kötüleştirebilir. Bebeğinize doğumdan sonra kan hastalıklarının miras kalması gibi potansiyel riskler de vardır.
  2. Kronik böbrek hastalığı: Bu durum, düşük yapma riskini artırır, yüksek tansiyon ve preeklampsi gelişmesine neden olabilir, erken doğum gerçekleşebilir.
  3. Depresyon: Hamilelik ve anne olma, sizi anksiyete ve depresyon dahil olmak üzere birçok zihinsel sağlık problemlerine karşı daha savunmasız hale getirebilir. Tedavi edilmeyen depresyon ve depresyon için kullandığınız ilaçlar bebeğiniz için bazı riskler oluşturabilir. Bir psikolog ile görüşerek onunla stres yönetimi, depresif düşünceler ve gerginlik hakkında konuşmalısınız. Doktorunuzu kullandığınız ilaçlar hakkında da bilgilendirmeyi unutmayın.
  4. Yüksek tansiyon: Yüksek tansiyonunuz olsa bile normal bir hamileliğiniz olabilir. Bununla birlikte, tedavi edilmemiş veya kontrol altında tutulmayan yüksek tansiyon bebeğinizin normalden daha yavaş büyümesine veya erken doğmasına neden olabilir. Yüksek kan basıncı ile ilişkili diğer komplikasyonlar arasında preeklampsi ve plasenta abrupsiyonu yer alır. Plasenta abrupsiyonu, bebek doğmadan önce plasentanın uterustan kısmen veya tamamen ayrıldığı ciddi bir durumdur.
  5. HIV veya AIDS: HIV veya AIDS varsa, bebeğinize doğumdan önce, doğum sırasında veya emzirme esnasında enfekte olabilir. Neyse ki, kullanılacak ilaçlar bu riski önemli ölçüde azaltabilir.
  6. Lupus: Lupus ve diğer bağışıklık sistemi hastalıkları erken doğum, preeklampsi ve küçük bir bebeğe sahip olma riskleri taşır.
  7. Anne yaşı: Hamile kalma yaşı gebeliğinizi etkileyebilir. İlk hamileliğinizde 35 yaş veya üstünde olmak veya çok genç anne olmak sizi bazı komplikasyonlar ve sağlık problemlerine karşı savunmasız bırakabilir.
  8. Obezite: Hamilelik öncesi 30 ya da daha yüksek vücut kitle indeksine sahip olmak gebelik sırasında gestasyonel diyabet, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon riskini artırır. Bu gibi durumlarda sezaryen doğuma normalden daha fazla ihtiyacınız olabilir.
  9. Tiroid hastalığı: Hamilelik sırasında aşırı aktif tiroid (hipotiroidizm) kontrol edilmezse size ve bebeğinize bazı problemler yaşatabilir. Bu problemler arasında düşük yapma, preeklampsi, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum sayılabilir.
  10. Tip 1 veya tip 2 diyabet: Doğru bir şekilde tedavi edilmeyen diyabet, doğum kusurları, yüksek tansiyon, bebeğinizin erken dünyaya gelmesi ve çok büyük bir bebeğe (makrozomi) sahip olmak gibi komplikasyonlara neden olabilir. Ayrıca bebeğinizde solunum rahatsızlıkları, düşük glikoz seviyeleri ve sarılık gibi sorunlara yol açabilir
  11. Sigara, alkol ve uyuşturucuya bağımlılık: Zararlı alışkanlıklar hamilelikte büyük sorunlara neden olabilir. Alkol, ölü doğum riskini arttırır. Yasadışı uyuşturucu kullanıyorsanız bebeğiniz doğumdan sonra yoksunluk belirtileri yaşayabilir, doğum kusurlarına, düşük doğum ağırlığına sahip olabilir veya erken doğabilir. Bu risklerden korunmak için sağlık uzmanınızla açık ve dürüst bir şekilde konuşun, doktorunuz böylece ihtiyacınız olan desteği almanıza yardımcı olabilir.

Yüksek Riskli Hamilelik Nedir

Yüksek riskli gebelikte oluşabilecek komplikasyonlar nelerdir?

  • Doğum kusurları: Bazı doğum kusurları, ultrasonla veya doğumdan önce genetik testlerle tespit edilebilir. Doğum kusurundan şüphelenilir veya teşhis edilirse, siz ve bebeğiniz hamilelik sırasında daha yakından takip edileceksiniz. Kusura bağlı olarak, bebeğinizle doğum sonrası hemen ilgilenmek için pediatrik uzmanların bulunduğu bir hastanede doğum yapmanız gerekebilir.
  • Gestasyonel diyabet: Bu, hamilelik sırasında gelişen şeker hastalığıdır. Gestasyonel diyabet, insülin gibi ilaçları içeren bir diyet ve tedavi planıyla kontrol edilebilir. Kontrolsüz gestasyonel diyabet sizi erken doğum, yüksek tansiyon ve preeklampsi riskine sokabilir.
  • Büyüme problemleri: Sağlık uzmanınız her ziyaretinizde bebeğinizin büyümesini takip edecektir. Bazı durumlarda, bir bebek gerektiği kadar büyümez. Bebeğinizin büyümesi çok yavaşsa, erken doğabilir.
  • Preeklampsi: Preeklampsi, yüksek tansiyon ve idrarda protein sızıntıları gerçekleşmesiyle hamileliğin ikinci yarısında meydana gelen ciddi bir durumdur. Preeklampsi bebeğinizin büyümesini hızlandırabilir ve sağlığınızı etkileyebilir. Doğum yapmak, preeklampsinin tek çaresidir, bu nedenle bu durumu geliştirirseniz, bebeğinizi erkenden dünyaya getirmek zorunda kalabilirsiniz.

Yüksek riskli hamilelikte özel bir bakıma ihtiyacım olacak mı?

Yüksek riskli bir hamileliğiniz varsa, rutin doğum öncesi kontrollerinizi sıklaştırmalısınız. Yapacağınız doğumun, normal bir doğum olamayacağı fikrine kendinizi hazırlamalısınız. Örneğin; evde doğum seçeneğine sahip olamayacaksınız. Sizin ve bebeğinizin yakından izlenebileceği bir hastanede doğum yapmalısınız çünkü doğum sırasında ve sonrasında uzman bakımına ihtiyacınız olacaktır.

Ayrıca hamileliğiniz yüksek riskli kabul edilirse, doktorunuz sizi bir perinatoloğa yönlendirecektir. Maternal-fetal uzmanı olarak da adlandırılan perinatolog, yüksek riskli gebelik bakımı üzerine özel eğitim almış bir kadın doğum uzmanıdır. Bu uzman hem sizin hem de bebeğiniz için mümkün olan en iyi sonucu sağlamak adına çalışacaktır ve diğer doktorlar, hemşireler ve sağlık uzmanları ile birlikte hamileliğinizi yakından izleyecektir. Perinatoloji bölümü uzmanlığında yapılacak testler ile bebeğin gelişimi takip edilecektir.

Riskli gebelik bebeğime zarar verir mi?

Yüksek riskli bir hamileliğiniz varsa, en büyük endişelerinizden biri muhtemelen bebeğinize herhangi bir zarar gelip gelmeyeceği olur. Endişelenmek oldukça doğaldır. Ancak, doğum öncesi bakım ve tedaviler ile sağlıklı bir bebek sahibi olmak mümkündür. Sizi ve bebeğinizi güvende tutmanın en iyi yolunu bulmak için sağlık uzmanınızla konuşmanız çok önemlidir. Yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları için aldığınız ilaçları hamilelik sırasında daha güvenli olan başka ilaçlarla değiştirmeniz istenebilir. Bu, bebeğiniz gelişirken, ilacın yan etkilerinin bebeğiniz için neden olabileceği sorunları azaltmaya yardımcı olabilir.

Bebeğiniz erken doğmuşsa, nefes almakta veya beslenmekte zorluk çekebilir, bebeğinizde enfeksiyon veya başka komplikasyonlar gelişebilir. Böyle bir durumda yenidoğan, ekstra bakım ve desteğe ihtiyaç duyar, bu da muhtemelen birkaç hafta boyunca yeni doğan bakım ünitesinde kalacağı anlamına gelir. Bu durum sizi üzmesin ve telaşlandırmasın. Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza alacağınız güne kadar sabırla beklemelisiniz.

Riskli Gebelik Nelere Dikkat Etmeli

Riskli gebelik komplikasyonlarının önlenmesi ve tedavisi mümkün müdür?

Mevcut bir sağlık sorununuz olmasa bile birçok doktor hamilelik öncesi sağlıklı olduğunuzdan emin olmak için kontrole gitmeniz gerektiği konusunda hemfikir. Bu kontroller sırasında doktorunuz, belirli komplikasyonların riskini azaltmak için yapabileceklerinizden bahsedecektir.

Hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince riskleri en aza indirmek adına şunları yapabilirsiniz:

  • Günde en az 400 mikrogram folik asit alın ve hamileliğiniz süresince devam edin.
  • Probiyotiklerle bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
  • Sağlıklı bir diyetle kilo kontrolünü sağlayın.
  • Doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe düzenli fiziksel aktivitelerde bulunun. Hafif tempolu yürüyüşler, yüzme ve pilates hem hamilelik öncesinde hem de hamilelik süresince sizin için uygun olacaktır.
  • Sigara, alkol ve uyuşturucudan uzak durun.
  • Doktor randevularınıza düzenli olarak gidin. Doktorunuzun tavsiyelerine uymaya çalışın.
  • Aileniz ve arkadaşlarınızdan destek isteyin; hamilelik süreci stresli bir hal alabilir. Kendinize zaman ayırın, olumsuz düşüncelerden uzak durmaya çalışın ve mümkünse meditasyon yapın.  

Have your say