Hamilelikte Kabızlık Hakkında Merak Ettikleriniz
Hamileliyim, neden kabız oluyorum?
Hamilelik sırasında progesteron hormonundaki artış, vücut kaslarının gevşemesine neden olur ve bağırsaklar da bu gevşemeye eşlik eder. Bağırsak kaslarının gevşemesi, yiyecek ve atıkların sisteminizde daha yavaş hareket etmesine neden olur. Bu da kabızlık anlamına gelir. En çok hamileliğin 9. ve 32. haftaları arasında görülen kabızlık, dünya genelinde her 4 hamile kadından 3’ünün ortak sorunu olagelmiştir. Genel olarak kaygı, yetersiz fiziksel aktivite, düşük lifli diyet ve tabi ki yetersiz sıvı alımı kabızlığa neden olan en önemli faktörlerdendir. Bazen demir tabletleri de kabızlığı tetikleyebilir. Demir takviyeleri alıyorsanız, bol su içtiğinizden emin olun veya farklı türde bir demir tablete geçin.
Hamilelik sırasında kabızlık tehlikeli midir?
Gebelikte yaşanan kabızlık genellikle ciddi bir sorun yaratmaz ancak bazen başka bir sorunun belirtisi olabilir. Karın ağrısı ile birlikte şiddetli bir kabızlık varsa ve dışkınızda kan veya mukus görürseniz hemen doktorunuzla görüşmelisiniz.
Ayrıca, bağırsak hareketi sırasında zorlanan rektal bölgede hemoroidler oluşabilir. Ciddi sorunlara neden olmasa da hemoroidler son derece rahatsız edici olabilir. Çoğu durumda, bebeğinizin doğumundan kısa bir süre sonra ortadan kaybolurlar. Ancak, ağrı şiddetli ise veya rektal kanamanız varsa, en yakın sağlık kuruluşuna gidin.
Hamilelikte kabızlık bebeğe zarar verir mi?
Hamilelikte kabızlık direkt olarak bebeğe zarar vermez. Ancak uzun süreli kabızlık, idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır ve dolaylı olarak bebeği etkileyebilir. 15 günden uzun süre kabızlık yaşamanız durumunda doktorunuzla görüşerek gerekli tedavilere başlamalısınız.
Hamilelikte kabızlık için doğal tedavi ve çözümler nelerdir?
Spor yapmak, bol sıvı, reçeteli ilaçlar, doğal içerikli tabletler veya yüksek lifli besinler tüketmek gibi kabızlığı geçirmek için birçok çözüm yolu bulunmaktadır. Ancak hamilelik söz konusu olduğunda, çözümlerin sayısı nispeten azalır. Küçük bebeğinizin gelmesini beklerken gebelikte kabızlığa iyi gelen besinlere, dikkat etmeniz gerekenlere ve diğer çözüm yollarına bir bakalım:
Yüksek lifli bir diyete başlayın
Meyveler, sebzeler, kahvaltılık gevrekler, tam tahıllı ekmekler ve kepekli ürünlerden oluşan yüksek lifli bir beslenme alışkanlığı edinmelisiniz. Roka, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler; ceviz, kuru kayısı, kuru incir ve erik gibi meyveler; bezelye, pırasa, gibi sebzeler kabızlığa iyi geldiği bilinen besinler arasındadır. Sabahları aç karnına içeceğiniz bir bardak limonlu sıcak su da bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olacaktır. Akşam yemeklerinizde mutlaka kuru baklagillerden tüketmeye çalışmalısınız. Nohut, yeşil mercimek ve kuru fasulyeyle lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Öğle yemeği için havuç kızartması ve kabuklu bir elma tercih edebilirsiniz. Yemeklerinizde zeytinyağı kullanmaya özen göstermelisiniz. Zeytinyağı bağırsak hareketlerini yumuşatan önemli bir besindir.
Öğünlerinizi sıklaştırın
Sindirimi kolaylaştırmak ve bağırsak hareketlerini hızlandırmak için öğünlerinizi çoğaltın, ara öğünleri ihmal etmeyin.
Bol su için
Özellikle lif alımını arttırırken bol miktarda sıvı içmek önemlidir. Ter, sıcak ve nemli iklimler, egzersiz de vücudun ek sıvıya ihtiyaç duymasına neden olur. Günde en az 10-12 bardak su içmeye özen gösterin.
Egzersiz yapın
Eğer gün içinde hareketsiz kalıyorsanız kabız olma riskiniz daha yüksektir. Yürüyüş, yüzme ve diğer hafif egzersizler bağırsaklarınızı uyarır ve bağırsaklarınızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Her gün en az 20 dakika egzersiz yapmaya özen gösterin.
Kabızlık giderici doğal ilaçlar kullanın
Metamucil gibi bağırsak hareketlerini yumuşatmaya ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olabilecek reçetesiz doğal ürünleri tercih edebilirsiniz fakat bu tür ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Demir takviyelerini azaltın
Hamilelik sırasında demir takviyesi alıyorsanız azaltın ya da bırakın. Dengeli ve doğru bir diyetle genellikle demir ihtiyacınız karşılanabilir ancak zorunlu ve riskli durumlarda, doktorunuz gün boyunca daha küçük dozlarda alabileceğiniz, farklı türde demir tabletlerini reçete edecektir.
Doğal tedavilerin ve çözümlerin işe yaramadığı kabızlık durumunda sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz. Doktorunuzun size özel reçete edeceği ilaçlarla kabızlığınızı tedavi edebilirsiniz.