Hamilelikte Kaşıntı
Hamileyken daha fazla kaşıntı hissetmek oldukça yaygındır ve rahatsız edici kaşıntı hamile kadınların yaklaşık 4’te 1’inde görülebilmektedir. Büyüyen karın ile birlikte cilt gerilir ve gerilen cilt kaşıntıya sebep olabilir. Değişen hormonlarınız da cildinizi kaşıntılı hissettirebilir. Kaşıntı, egzama dahil olmak üzere yaygın cilt rahatsızlıklarından kaynaklanabilir ve hamilelikte ilk kez egzama yamaları görülebilir. Hali hazırda egzamanız varsa, hamileyken daha da kötüye gidebilir. Egzamanın yüzünüzü, boynunuzu ve göğsünüzü etkileme olasılığı yüksektir. Ayrıca, dizinizin veya dirseklerin iç kısımlarını etkileyebilir.
Hamilelikte bir diğer kaşıntı yaratan rahatsızlık vajinal pamukçuktur. Değişen hormon seviyeleri pamukçuğun gelişmesini kolaylaştırır. Doktorunuz pamukçuk için güvenli tedaviler önerecektir ancak hamilelik sırasında tekrar nüksetme olasılığı oldukça yüksektir.
Karnımda kaşıntılı bir döküntü var, bunun sebebi nedir?
Karında görülen kaşıntılı döküntü, gebelik polimorfik erüpsiyonu (PEP) olarak adlandırılan nadir bir durumdan kaynaklanabilir. PEP genellikle karnınızdaki kaşıntılı bir döküntü ile başlar, daha sonra göğsünüzün yanına ve uyluklarınızın üzerine yayılır; kızarıklıklara ve küçük kırmızı kabarcıklara neden olabilir. PEP’in nedenini kesin olarak bilinmiyor ancak ilk gebeliklerde ve ikiz gebeliklerde gerçekleşmesi daha olasıdır. PEP genellikle hamileliğin son 3 ayında görülür. Bu sizin veya bebeğiniz için tehlikeli değil ve genellikle bebeğiniz doğduktan kısa bir süre sonra kaybolmaya başlayacaktır .
Gebeliğin polimorfik püskürmesi ılık banyolarla ve sabun içermeyen banyo ürünleriyle hafifletilebilir. Duştan sonra cildinizi nemlendirmek için yumuşatıcı kremler veya losyonlar kullanabilirsiniz. Bu önerilerin işe yaramaması halinde şikayetlerinizi rahatlatmak için doktorunuza steroid kremler ve antihistaminikler hakkında sorular sorabilirsiniz.
Kaşıntıya neden olabilecek diğer sebepler nelerdir? Bunlar bebeğime zarar verebilir mi?
Çoğu durumda kaşıntılı cilt bebeğinizi etkilemez. Nadiren, şiddetli kaşıntı, intrahepatik kolestaz (ICP) veya obstetrik kolestaz (OC) olarak adlandırılan karaciğer problemlerinin bir belirtisi olabilir. ICP’nin kesin olarak nedeni bilinmese de gebelikte artan östrojen hormonuyla ilgisi olabileceği düşünülüyor. Güney Amerika, Hint-Asya ve Pakistan-Asya etnik kökenli kadınlarda daha yaygın görülen ICP, vücudun geniş alanları üzerinde yoğun bir şekilde kaşıntıya neden oluyor ve genellikle doğumdan sonra kayboluyor.
Şiddetli kaşıntı yaşarsanız, doktorunuza danışmanız gerekebilir. Doktorunuz gebelik kolestazının olup olmadığını belirlemek adına bir dizi karaciğer fonksiyon testi (LFT) yapabilir. Eğer obstetrik kolestaz tanısı konulursa hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için hamileliğiniz süresince düzenli olarak bu test yapılacaktır. Nadiren de olsa erken doğum veya düşük doğuma neden olabilen kolestaz, kesin olarak tedavisi mümkün olmasa da hafifletilebilir bir rahatsızlıktır. Ilık banyo ve K vitamini takviyesi önerilen tedavileri arasındadır.
Kaşıntıya neden olabilen bir diğer durum ise gebeliğin prurigo’sudur. Bu durum, ciltte böcek ısırıklarıyla karıştırılabilecek küçük ve kaşıntılı şişliklerle karakterize edilir. Prurigo, hamilelik sırasında herhangi bir noktada ortaya çıkabilir ve doğum sonrası devam edebilir. Prurigo’ya gebelik sırasında bağışıklık fonksiyonundaki değişikliklerin neden olduğuna inanılıyor. Neyse ki, prurigo bebeğiniz için hiçbir risk teşkil etmez.
Kaşıntılı cildi nasıl rahatlatabilirim?
- Deterjan, parfüm ve kokular içeren temizlik ürünlerini kullanmamaya çalışın. Bunlar cildinizi kurutur ve tahriş edebilir, kurumuş ve tahriş olmuş cilt kaşıntıya yatkındır.
- Nemlendirici özellikleri olan ve sabun içermeyen banyo ürünlerini kullanın. Bu tür banyo ürünlerini eczanelerde bulabilirsiniz.
- Cildinizi iyice nemlendirin. Özellikle egzama için doktorunuzun kullanabileceğinizi belirttiği kremleri ve losyonları kullanın. Uykunuzda kaşındığını fark ederseniz, cildinizi korumak için geceleri pamuklu eldiven giyebilirsiniz.
- Bazı yumuşatıcı losyonlar, doğal anti-kaşıntı bileşenleri olan yulaf ve yulaf sütü içerir. Yulaf özlü losyon bulamadığınız durumlarda bir bardak sıcak suya bir avuç dolusu yulaf ezmesi ekleyin, yulafları birkaç dakika suda bekletin ve daha sonra sıcak banyo suyunuza ekleyin.
- Cildinizi soğuk tutmaya çalışın; ısı ile birlikte döküntü daha da kötüleşebilir.
- Güneşten uzak durun ve güneşe çıkmadan önce yüksek koruma faktörlü güneş kremi sürmeyi unutmayın.
- Kendinizi kurulamak için daima pamuklu ve yumuşak havlular kullanın.
- Dar giysiler giymekten kaçının.
- Çamaşırlarınızı ve yatak örtülerinizi biyolojik deterjanlarla yıkayın.
Doğal seçenekler işe yaramıyorsa, ilaç almayı düşünebilirsiniz. Örneğin; Prurigo tedavisinde, doktorunuz oral antihistaminikler ile birlikte topikal yumuşatıcılar veya steroidler reçete edebilir.
Obstetrik kolestaz için ise bebeğinize zararlı olabileceğinden, hamilelik sırasında antihistaminikler veya kortikosteroid kremlerin kullanılması önerilmez. Bununla birlikte, Urso gibi ilaçlar anne karnındaki safrayı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu ilaçlar ayrıca kaşıntıyı hafifletir ve fetus için komplikasyon riskini azaltır. Urso hamilelik sırasında güvenlidir ancak emzirme sırasında kullanırken dikkatli olunması tavsiye edilir.