Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), idrar yolundaki bakteriyel iltihaptır ve mesane enfeksiyonu olarak da bilinir. Vücudunuzun idrar sisteminde görülür ve bu sistemde şunlar bulunur:
- Böbrekler
- Üreterler (böbreklerinizden idrarınızı mesanenize taşıyan tüpler)
- Mesane
- Üretra (mesanenizden idrarı vücudunuzun dışına taşıyan kısa bir tüp)
Pek çok bakteri idrar yolu enfeksiyonuna neden olur. Herkeste görülebildiği gibi en çok kadınlarda, ve özellikle de hamile kadınlarda daha sık rastlanır. Kadın anatomisi, vajina veya rektal bölgelerden gelen bakterilerin idrar yoluna kolayca girmesine elverişlidir. Bu enfeksiyonların çoğu mesane ve üretra ile sınırlıdır ancak bazen böbrek enfeksiyonuna da yol açabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu gebelikte neden daha yaygındır?
İdrar yolu iltihabı, idrar yolundaki değişiklikler nedeniyle hamilelik sırasında daha sık görülür. Çünkü büyüyen fetüs mesaneye baskı yaparak idrar yolunda sıkışmaya neden olur, bu da bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Hamile kadının idrarı aynı zamanda belirli tipte hormonlara ve şekere sahiptir. Bunlar, bakteriyel büyümeyi teşvik edebilir ve bu da vücudunuzun kötü” bakterilerle savaşma kabiliyetini azaltır.
Hamile kadınların yüzde 2 ila 10’u İYE geçirir. Daha önce idrar yollarında iltihaplanma yaşayan kadınların hamilelik sırasında enfeksiyona yakalanma riski maalesef daha yüksektir. Gebelikte çoğu idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik ile tedavi edilebilir. Ancak antibiyotik tedavisine geçmeden önce, eğer hali hazırda enfeksiyon ileri bir aşamada değilse bol bol su içerek idrar yoluyla toksinleri vücudunuzdan atabilirsiniz. Bu yol özellikle sık sık sistit gibi idrar yolları iltihaplanmaları yaşayanlar için en güvenilir seçenektir. Ufak hijyen kuralları ve bol su işe yaramıyor, ve şikayetleriniz artıyorsa doktorunuz hamilelik sırasında kullanımı güvenli ve etkili bir antibiyotik reçete edecektir. İYE’niz bir böbrek enfeksiyonuna ilerlediyse, daha güçlü bir antibiyotik almanız gerekebilir.
İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonu varsa, aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasıyla karşılaşabilirsiniz:
- İdrar yaparken ağrı veya yanma
- Her zamankinden daha sık idrara çıkma ihtiyacı
- İdrar yaparken aciliyet hissi
- İdrarda kan ve mukus
- Alt karın bölgesindeki kramplar ve ağrı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Üşüme, ateş, terleme, idrar kaçırma (inkontinans)
- İdrar yapmak için uykudan uyanmak
- Daha fazla veya daha az idrar yapmak
- Bulutlu görünen, kötü kokan veya alışılmadık derecede yoğun olan idrar
- Mesane bölgesinde ağrı, basınç veya hassasiyet
Bakteriler böbreklere yayıldığında ise şunlarla karşılaşabilirsiniz: sırt ağrısı, titreme, ateş, mide bulantısı ve kusma.
İdrar yolu enfeksiyonu bebeğimi nasıl etkiler?
İYE tedavi edilmezse, böbrek enfeksiyonuna yol açabilir. Böbrek enfeksiyonları erken doğum ve düşük doğum ağırlığına neden olabilir. Doktorunuz idrar yolu enfeksiyonunu erken ve uygun bir şekilde tedavi ederse, enfeksiyon bebeğinize zarar vermez.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?
Bir idrar tahlili veya idrar kültürü idrar yolu enfeksiyonunu tespit edebilir. Doktorunuz idrarınızı bakterilere, kırmızı ve beyaz kan hücrelerine bakmak için test edecektir.
Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
İdrar yolu enfeksiyonları hamilelik sırasında güvenli bir şekilde antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Amoksisilin, eritromisin ve penisilin gibi birçok antibiyotik hamile kadınlar için güvenli kabul edilir. Doktorunuz bebeğinizin gelişimini etkileyebilecek sülfametoksazol, trimetoprim, siprofloksasin, tetrasiklin gibi başka ilaçlar reçete etmeyecektir. Doktorlar genellikle sizin ve bebeğiniz için güvenli olan 3-7 günlük bir antibiyotik kürü reçete eder. Semptomlar 3 gün içinde kaybolacaktır ancak antibiyotik tedavisini yarıda kesmemelisiniz. 7 gün sonunda belirtiler hala devam ediyorsa doktorunuza görünün.
İdrar yolu enfeksiyonunu nasıl önleyebilirim?
İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak adına her şeyi yapmanıza rağmen yine de İYE geçirebilirsiniz. Ancak aşağıdaki önerilere dikkat ederek enfeksiyon riskini azaltmak mümkün:
-
- Her gün 6-8 bardak su ve şekersiz kızılcık suyu içmeyi ihmal etmeyin.
- İhtiyacı hissettiğiniz anda idrar yapma alışkanlığı geliştirin ve idrar yaparken mesanenizi tamamen boşaltın.
- Cinsel ilişkiden önce ve sonra idrara çıkın.
-
- İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi sırasında cinsel ilişkiden kaçının.
- İdrar yaptıktan sonra genital bölgenizi temizleyin; yıkama ve silme işlemini önden arkaya doğru yaptığınızdan emin olun.
- Sabun, antiseptik krem, kadın hijyen spreyleri ve tozları kullanmaktan kaçının.
- Her gün iç çamaşırınızı değiştirin.
- Dar pantolon giymekten kaçının.
- Pamuklu iç çamaşırı ve külotlu çoraplar giymeye özen gösterin.
- Rafine gıdalar, meyve suları, kafein, alkol ve şeker kullanımını azaltın.
- Enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olmak için C vitamini (250 ila 500 mg), Beta-karoten (günde 25.000 ila 50.000 IU) ve Çinko (günde 30-50 mg) alın.
- Küvette 30 dakikadan uzun veya günde iki kereden fazla kalmayın.